Thursday, November 16, 2017

Kufur Nikmat

Pernah tak dengar kufur nikmat?
Pernah tak dengar.. "Apa yg kita ada, bukan semuanya hak kita, sebaliknya ada antaranya ialah rezeki untuk org lain."

Saya percaya, dalam banyak2 rezeki yg Allah bg kat kita, akan terselit rezeki org lain juga di dalamnya. Kita hanya jd penjaga sementara rezeki tersebut sebelum rezeki tu sampai kepada hamba Allah yg Allah dah set kan sebagai pemilik rezeki tu.

Contoh mudah, hampa beli roti. Baru nak ngap masuk mulut, pelepekk jatuh roti tu kat kaki lima. Jarang la org kutip balik tiup2 ngap masuk mulut melainkan masa tu darurat kebuluq padang jarak padang terkukuq takdak sumber makanan lain dah. Last2 roti tadi, jadi makanan burung gagak hat dok ushar lama gila dah dari atas wayar elektrik. Gitu contoh.

Baru2 ni kan kitorang pindah rumah. So banyaaaaakkk barang-barang yg saya letgo. At first memang rasa mcm "eh, nanti2 nk guna kot benda ni..", tapi sebab nekad nak clear up, saya benamkan dalam kepala otak saya ni yg those things yg bertapa dalam bilik or dalam stor yg saya guna tu is actually not mine. It belongs to hamba Allah yg lain. Yes, the things are with me, are in my room or closet, and I may spent hundreds when buying it before, BUT they are actually meant to be owned by someone else.




Ya Allah, peliharalah jiwa dan rohani aku dari rasa riak. Jauhilah, jauhilah.

Berfikir-fikir juga saya nak tepek ke tidak gambar ni. At last saya decide it's okay to letak sebab mindset saya, barang-barang tu memang rezeki penerima-penerima tu. So apebendanya yg saya nak riak pun.. dah memang org punya barang-barang tu. Saya cuma 'tukang simpan' je rupanya selama ni. Tapi.... kalau lah ada pahala sedekah dari tindak-tanduk saya tu, bergunung syukur saya panjatkan pada Allah yg membuka jalan untuk saya mendapat pahala sedekah.

Lepas dah serahkan barang-barang tu pd tuan empunya rezeki, dada rasa lapang malah happy bila org rasa happy. Apetah lagi bila org mendoakan kita ye tak? Alhamdulillah :)

So kalau korang tergerak rasa ada barang-barang dalam simpanan korang yg mungkin sebenarnya dah patut jadi milik org lain sekarang ni, tapi taktahu cara2 nk jumpa tuan barang, silalah join group Kindness kat FB. Ni saya bg salah satu contoh jelah k. Ada banyak lagi group yg similar function at your finger tips skrg ni heheh. Dari ngadap FB saja2, apa kata buat sesuatu yg inshaaAllah menambah sikit sebanyak pahala utk bekal kat akhirat nanti.

Sounds like an ustazah pulak ye? Teringat dulu ada org rajin panggil saya ustazah. Now dah ke mana ntah takde dah lagi dgr org panggil saya ustazah :')


Nah, ni lagi satu situation yg rupanya selama ni Cik Gayah jd tukang simpan benda alah ni. Goodies. Bekas goodies ni saya beli konon utk my own wedding la. Masa tgh buat preparation nk kawin kan mcm semua benda pun KENA ada. Nak-nak lagi ongpompuan kan.. Kalau boleh satu kedai goodies tu dia nak beli 😆 Pastu kalau boleh semua benda pun nak d.i.y konon nak jimat. Pastu rupa2nya tak nyempat nak ber d.i.y. Pastu rupanya dah habis majlis, ada barang yg dh dibeli sikit pun tak disentuh/diguna. Pastu rupanya biarkan je tersorok bawah katil barang2 tu 😒

Ok la ok la. Enough perli diri sendiri.

Ada satu majlis kecil ni.. tuan majlis kata dia belum ada goodies. Zasss Cik Gayah mengeluokan perkakas nye memberikan bantuan kecil kpd tuan majlis. Bekas goodies ni saya beli online. Sumpah tak ingat dah harga berapa and beli kat mana/siapa. But I bought this bekas 1 pack je. Dlm 1 pack ni ada 50 bekas. Ngam-ngam utk majlis kecik tu.

Senang je nk d.i.y guna bekas ni.

1. Letak double tape seco'et kt dua sisi.
2. Letak mentos barang 3 biji. Nk letak benda lain pn boleh. Jgn kome bior kosong pastu kata bg angin syurga sudahlah... 😒
3. Tekapkan penutup jernih.
4. Taraaa!!





Of course nampak mcm togel je kan bekas2 ni.. Takpe. Sabar.. sabar.. lepasni kita tambah sikit riben ke thank you tag ke. Kalau rajin nanti Cik Gayah share le mana rupa kejadian goodies ni sudahnya nnt.

Point is, tengokla.. benda yg saya dok perap lama tak berusik-usik selama ni, rupanya bukan meant for my majlis pun. Sebaliknya meant for majlis org lain. Moral of the story, jangan membazir. Kalau dah terlajak  membazir, pastikan korang cari pemilik barang yg terlajak banyak dlm simpanan korang tu 😁













Tuesday, November 14, 2017

Cara mohon sijil cerai guna wakil




Haritu ada hamba Allah yg perlu collect sijil cerai dari pejabat agama tapi sebab ada beberapa kekangan, maka Cik Gayah mewakilkan hamba Allah tersebut untuk pergi collect. Entry ni saya share dengan niat menjadi rujukan kepada sesiapa yg memerlukan info ni.

.

Perhatian : Proses yg saya ceritakan ini ialah proses untuk AMBIL sijil cerai yang telah didaftarkan/telah disahkan bercerai. BUKAN prosedur permohonan cerai.

.


Penceraian hamba Allah tersebut berlaku di mahkamah syariah Shah Alam, jadi sijil cerainya boleh diambil di Pejabat Agama Islam Daerah Petaling. Nama je Daerah Petaling, tapi buildingnya kat Shah Alam. Betul2 setentang dengan masjid biru Shah Alam tempat Cik Gayah menikoh nge en.Ubi dulu. Sebab tu la Cik Gayah ala-ala expert dengan bangunan Pejabat Agama Islam ni hahah. Bila lalu depan masjid biru tu adela terimbau kenangan masa akad nikah 3tahun lepas awww menggeletis pulak tetiba 😁






Saya pergi hari Jumaat, around 10-ish. Parking area ada 2 bahagian dalam perkarangan pejabat agama ni. Satu, depan bangunan mahkamah. Satu lg, betul2 depan bangunan pejabat agama. Dua2 parking area ni free. Nak mudah, of course saya cadangkan untuk masuk ke dalam sikit dan parking kat park area yg depan bangunan pejabat agama.

p/s : Bangunan pejabat agama ni tgh under renovation masa saya datang. Tp urusan pejabat berjalan seperti biasa.

Pergi kat kaunter pendaftaran untuk dapatkan pass naik ke pejabat. Bagitahu kpd pegawai bertugas kat kaunter tu apa urusan anda datang pd haritu.

Dah dapat pass, naik lif ke pejabat dan ambil nombor giliran.




Macam ramai, tapi sekejapan je nombor giliran saya dah dipanggil. Again, beritahu pegawai bertugas apa tujuan anda datang (sebagai wakil untuk ambil sijil cerai) dan pegawai akan minta dokumen-dokumen ni :

DOKUMEN UNTUK WAKIL AMBIL SIJIL CERAI

1. Surat wakil - boleh taip / tulis sendiri

Contoh surat yg saya buat :

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)
- Shah Alam

Tuan,

Saya, (i) AMAN BIN AMIN  (No. K/P : 590831-00-0001) dengan ini mewakilkan (ii) ibu saudara saya ETON BINTI ENON (No. K/P : 590831-00-0002) untuk mengambil sijil cerai yang berdaftar atas nama saya.

2. Saya bermastautin di (iii) Batam, Singapura dan tidak mempunyai kenderaan untuk hadir ke Pejabat Agama Islam Shah Alam untuk mengambil sendiri dokumen berkait.

3. Saya sertakan di sini salinan Kad Pengenalan saya untuk semakan pihak tuan.

4. Semoga pihak tuan dapat memudahkan urusan saya ini.

Terima kasih.

Yang benar,AMAN BIN AMIN

(i) nama penuh orang yang bercerai
(ii) nyatakan hubungan anda dengan orang yang bercerai
(iii) lokasi orang yang bercerai


p/s : Surat yang saya kemukakan ni adalah TANPA tandatangan orang yang bercerai tersebut.


2. Satu salinan kad pengenalan orang yang bercerai (depan dan belakang)

3. Satu salinan kad pengenalan anda sebagai wakil (depan dan belakang)

4. Resit sijil cerai yang telah dibayar - sama mcm sijil nikah, selepas kita mendaftar nikah / cerai, kita kena bayar yuran pendaftaran. Saya taktahu berapa harganya. Tapi, lepas bayar tu kita akan dapat resit. So resit tu yg pegawai nak tengok. KALAU tak ada, it's okay. Cuma pastikan, anda ada nombor kad pengenalan pasangan yg bercerai tu (si lelaki dan si perempuan). Sistem pejabat agama boleh detect nombor resit berdasarkan nombor kad pengenalan salah seorang yg bercerai tu.

Itu je 4 dokumen yg diperlukan. Kalau complete 4 benda ni, inshaaAllah sekejapan je boleh dapat the sijil. Kurang dari setengah jam.

Sikit info tambahan, kat bangunan mahkamah (sebelah bangunan pejabat agama ni je. boleh jalan kaki), ada kedai fotostat.



Pastu saya ternampak Bilik Hadhanah, playroom untuk budak-budak! Kiranya kalau korang nak meneman sesapa untuk urusan kat pejabat agama ni/mahkamah syariah ni tapi korang ada anak kecik, no worries, gunalah bilik Hadhanah ni. Memang bagus bila pihak pejabat agama wujudkan ruang mcmni. Bermakna diorang peka pada keperluan insan-insan yg datang berurusan kat sini.







Semoga post ni bermanfaat. Amin.